oh my god, vecka 49 närmar sig

Vecka 49 har alltid varit fruktad. Ända sedan 8an har vecka 49 alltid varit veckan med flest prov, inlämningar och läxor på hela terminen. Men något har hänt, ja en förändring har skett. Imorgon ska jag sitta tre timmar med min klass och prata med ungdomsmottagningen. Alla mina lärare är på kurs måndag och tisdag. Typ inget att göra. Det finns en Gud!

Helgen har varit bra. Tog en lugn fredagskväll och gick och la mig tidigt. Jobbade igår och efter jobbet hängde Tove med hem till mig och vi hade en ruskigt (haha det är ett av de fulare orden jag vet) trevlig kväll med mycket prat! Idag har jag varit hemma hos min mamma med större delen av släkten på första-advent-middag och nu ska jag sova.

Känner att det är dags för en sommarbild som kan pigga upp i regnet som har börjat igen. Okej, de högre makterna lät mig slippa massa prov men kompencerar upp med en massa regn. Vilket är värst egentligen?

bridezillas

Idag såg jag ett avsnitt av Bridezillas som gick nu i eftermiddags. Det är nog bland det roligaste jag har sett! Helt sjuka kvinnor som har planerat sitt bröllop in i minsta detalj och när den stora dagen väl kommer så går allting fel. Under tiden är de råhatade av alla runt om dem men det spelar liksom ingen roll för "It's my big day!" (lägg märke till "my", inte "our").

Dagens avsnitt visade en kvinna som gick på ångestdämpande medecin och som hela tiden fällde kommentarer som "I wonder if they can put some Vodka in my coffee at Star Bucks" eller "I sooo need a drink!". Hon hatade alla som inte lydde hennes minsta vink och var inte rädd för att visa det heller. Detta förtydligade hon genom att säga "Well, I'm not 'allowed' to carry a gun, but instead I have the largest knife possible with me at all times".
Inte helt frisk.
En filmsekvens visade hur en leverans-kille trodde att hon inte var hemma utan satte en lapp på dörren och åkte vidare ner för gatan. Så fort hon fick veta det var hon helt övertygad om att han hade tänkt leverera hennes vigselring och hoppade in i bilen och körde efter. På väg ut från garageuppfarten var hon nära på att köra på ett litet barn, men det försvarade hon så här: "I know I almost hit somebody but I'm allowed to drive in whatever way I want because I'm engaged and I'm so pretty and daah, this is my riiing!!!!".

Verkar förtjusande i övrigt.

fredagsmyyyyyys

Det finns inget att skriva.
Det har regnat i sju dagar i streck och nu har det äntligen slutat.
Jag har jobbat men det kom inte in några roliga gäster. Fast Tove var där, det var bra.
Jag har haft prov om kost. Det gick bra.
Ikväll ska jag sy.
Imorgon ska jag jobba ännu mer.

Återkommer när det händer något!

Funderar för övrigt på nya skor till nyår ...

       


december blir jobbigmen jag blir rik

grattis på namnsdagendu vet vem du är ;)

sicksacka UTANFÖR kanten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag syr. Tro det eller ej men jag har lånat min mormors symaskin och sitter just nu och massproducerar något som ska bli vetekuddar (hittills är jag uppe i tre stycken plus tre fodral. t e m p o kallas det) och som ska vara till en grej i skolan.

Jag hade träslöjd i låg- och högstadiet och var riktigt riktigt kass på det (nej det är ingen överdrift, jag kan visa något av det jag lyckades åstadkomma någon gång). Varför hade hon träslöjd då?, kanske ni undrar nu och svaret på den frågan är mycket enkel. Jag var om möjligt ännu sämre på syslöjd.

Förutsättningarna för att detta projektet ska lyckas är alltså ganska dåliga, men det har gått över förväntan. Jag har till och med klarat av att byta tråd och allting! Allt B-I sa i trean sitter kvar och det bevisar att skrämseltaktik faktiskt är en lyckad metod för att lära små barn saker. Jag kommer ihåg att jag var livrädd för B-I. I fyran sydde jag ett mobilfodral som var jättefult och när jag var klar så sa hon:

- Det ser väldigt litet ut, har du verkligen mätt rätt? Hade du en centimeters sömsmån?
- Ja-a då. Det kommer nog till och med vara lite förstort.
- Men hämta din telefon då så får vi se!
- Okej då!

När jag testade fodralet på mobilen så insåg jag att det var ungefär fem centimeter för litet på alla håll och hade kaanske passat för en barbie-mobil.

- Passade det?
- Eh, jag hade visst glömt min mobil hemma så jag tar med det hem och provar där!
- Glöm inte att ta med det tillbaka då.
- Neeesh dåå......

Strax efter det bytte jag till träslöjd.

Nej, nu känner jag att jag borde återgå till mitt syande. Ha en bra lördag :)

cumpleaños feliz


bor vi i london eller borås kanske? ha? nä just det!

Jag känner så här nu. Det har regnat konstant hela dagen. Eller ja, just nu har det väl tagit en välförtjänt paus men från klockan tio till klockan fem idag har det regnat non stop. Jag är trött på det.

Mamma och pappa, tack för att ni har fött upp mig (låter som att jag är värsta krokodilungen) under de senaste dryga sjutton åren.
Men blir det inte en ändring snart så flyttar jag till varmare breddgrader.


tisdagslista

Hur många gånger har du varit kär? Två.
Favoritgodis: Rosa-vita skumsvampar.
Coolaste stad du har besökt: Hong Kong.
Action eller Skräck? Action, Bourne-filmerna är bra om dom räknas ;).
Vill bli när du var liten: Skådespelerska.
Hur var du i mellanstadiet/högstadiet? Pluggis.
Dagens roligaste händelse: Jag och min syster har haft väldigt roligt på sistone. Speciellt igår, men det är nog bäst om det stannar mellan oss två, haha.
Dagens tråkigaste händelse: Vi hade företagsekonomiprov men det gick bra.
Dagens humör: Neutralt.
Vilka tv-program följer du? Desperate Housewives, Grey’s anatomy, Top Model. (Yep, riktigt djupa program. Hade ju velat svara typ Agenda och Debatt men man ska inte ljuga).
Vad gillar du mest med dig själv? Att jag har blivit rätt modig under de senaste åren. Måste dock fortfarande komma över min fåniga skräck inför att presentera mig själv när jag ringer till någon.
Vad gillar du minst? Att jag har för höga krav på mig själv.
Vad är det roligaste du vet? Sånt som får mig att skratta så mycket tills jag inte vill skratta mer på grund av träningsvärk i magen. Klara, till exempel.
Har du något motto? Nepp.
Hemlig hobby? Måste den vara hemlig också? Jag gillar att ta reda på olika saker. Det kan vara om vad eller vem som helst men jag gillar att veta saker och jag är bra på att komma ihåg dem.
Något vi inte vet om dig? Jag måste äta nästan direkt när jag vaknar på morgonen för annars börjar jag må illa. (Kul för er att veta, förresten).
Vad ångrar du? Att jag slutade träna, att jag inte har tagit tag i övningskörningen på allvar, att jag körde på för hårt i skolan för tidigt.
Vad önskar du? Att jag håller ihop med mina nuvarande bästa kompisar hela livet.
Vad klarar du inte dig utan? Mat, något att läsa/lyssna på, min tandborste.
Vad gör du helst en vardag? Läser bloggar, en bok eller träffar en kompis.
Vad gör du helst en lördagskväll? Tar det lugnt, lägger mig tidigt och tittar på VÄNNER.
Vad har du mest av i din garderob? Tröjor.
Drömjobb? Jag har äntligen kommit på något jag skulle tycka vara kul att jobba med och det är reklam.


Denna bilden hittade jag på johannas blogg. Den har sin egen charm.


måndagarTrots att mitt huvud inte syns på den vänstra bilden så skulle det vara omöjligt att påstå att det är någon annan än jag. Händerna och benen är på exakt samma sätt på båda bilderna. Det skulle inte förvåna mig det minsta om jag ligger så när jag sover också. Jag låg säkert likadant i mammas mage för det känns som en rätt inövad pose.

jag och min syrra


min mobil är klar

När vi kom hem förra måndagen åkte vi direkt till 3-butiken och lämnade in min mobil som har blivit helt kaiko. Den gjorde en massa skumma saker som jag inte tyckte var så kul. Idag är den klar och jag ska åka och hämta den efter skolan.
Den mobilen jag fick som lånemobil har dock stått för sin önskade del av underhållningen. Inte tack vare spelen, musiken eller roliga finesser. Nej, min mobil innehöll sms som den förra ägaren av någon andledning hade valt att spara.

21:41
"Vaken? Kåt?"
21:58
"Byta bilder?"
22:17
"Hallå? Vaken? Kåt?"

Jag känner bara: Herregud! Uppenbarligen är personen i fråga varken kåt eller vaken så lägg ner!


Hong Kong del 2. Shopping.

Att shoppa i Hong Kong och inne i Kina var två skiljda upplevelser. I Hong Kong pratar de allra flesta engelska och dem kunde man alltså fråga olika saker. Vad kostar den? Finns den i någon annan färg? Vilket pris ger du mig om jag tar två? och så vidare. I Kina pratar ingen engelska, inga skyltar är på engelska och det är inte en jäkel som förstår om man frågar hur mycket någonting kostar. Som tur var så hade vi typ som en tolk med oss men utan henne vet jag inte hur det hade gått.


Att handla i riktiga butiker var ingen stor grej, det är ju precis som över allt annars med provrum, riktiga prislappar och en kassaapparat. Att handla på marknaderna var dock lite annorlunda. Till att börja med så finns det otroliga mängder fula saker över allt. Till sjuka priser dessutom (men det är ju för att de förväntar sig att alla ska pruta). Man ba; men nej jag vill inte betala 300 spänn för ett par lila jeans med strass på, jag är inte ens intresserad så kan du släppa taget om min arm!


På marknaderna har varje person sitt egna lilla bord/utrymme där de har ställt upp sina varor. Sedan står de vid ingången till sitt lilla kryp-in och försöker locka kunder.


- Missy missy, copy watch, copy bag!? You want? Special price missy missy!


 Om man bara visar sig det minsta lilla intresserad av att titta på någonting så är de där direkt och ska ”hjälpa dig”. Detta gör de genom att visa att de har samma vara i sju olika färger till och sen säga hur mycket de kostar.

- Ooooonly handredfifti dollahh.
- Okej nej, jag tänker inte betala 150 kronor (en Hong Kong-dollar är ungefär 96 öre) för en sjal. Det är löjligt.
- Ahh missyyy (tittar lite ledset på en för att få medlidande) oke oke, ooonlyy handredtwenty dollahh.
- Nej, det är för mycket.
- Oke oke, you give me price.


Här håller de fram sin miniräknare. Alla har en miniräknare. Det är så prutningen går till, de skriver först ett pris på miniräknaren, och sen skriver du ett pris. Oftast går de ner mer än hälften av sitt ursprungspris och det är nästan omöjligt att gå missnöjd ur en sådan deal. I fallet med sjalen tyckte försäljaren att jag skulle betala 120 dollar, jag kanske tyckte 60 dollar. Det är då de låtsas bli upprörda.

- Ooooh no missy, no, sixty too low.
- Okej, det är ingen fara, då går jag. Jag kan hitta en liknande precis här borta för 60 dollar. Tack, men hejdå.


Det är nu de springer efter, ställer sig och blockerar utgången eller tar tag i min arm och bokstavligen drar in mig tillbaka till bordet med sjalarna.


- Okeee missy, final price eighty dollah.
- Jag ger dig sjuttio för den.
- Allrajt missy, seventy dollah.


Nu är all tidigare ilska över att jag kanske prutade för lågt som bortblåst och de är väldigt glada med dealen. Antagligen för att de har fått sålt den för tre gånger priset av vad de köpte in den för, men både han och jag är nöjda och det är vad det hela går ut på.


     


En annan extremt rolig händelse var när jag skulle titta på ett par jeans (köpte med mig fyra par jeans från Hong Kong var av ett par var ifrån en sådan marknad, dåligt köp).


Jag kommer in och de tar tag i mig direkt.


- Hello missy you like this jeans?
- Nej, de är skitfula. Jag vill ha ett par mörkblå utan någonting på.
- You like this?
- Men nej, jag vill inte ha någon blomma på hela låret.
- You like Miss 60?
- Ja, de var ganska fina, fast jag gillar inte riktigt ränderna längst ner. Har ni utan ränder?
- Which size you have, missy?
- 28, men jag vill inte ha med rä..
- Liiiing!!! Get size 28!!!
- Ehh, jaja, jag kan titta på dem.
- Eyy missy, you want belt? (
Visar mig ett groteskt Ed Hardy-skärp)
- Nej tack, det är nog bra.

Nu har Ling kommit tillbaka med storlek 28.

- You want to try missy?
- Va?, har ni ett provrum? Ja då vill jag gärna prova.
- Oke missy you stand here.


De trycker in mig i ett hörn och tvingar en tjej att hålla upp ett skynke framför mig och förväntar sig att jag ska prova jeansen. Så roligt tycker inte jag att vi ska ha det utan lyckas rymma från ”provrummet” och säger att jag kan testa och hålla upp jeansen framför mig.


- Hur mycket kostar de?
- Eyy missy, you want two jeans?
- Nej, jag har inte sagt att jag ska köpa dessa, men vad kostar de?
- You like this jeans?
- Nej du har redan visat mig dem, jag vill bara ha ett par jeans.
- Or two, maybe?
- Hur mycket kostar de?
- Oke, you want to buy T-shirt?


Jag förstår vid det här laget att jag aldrig kommer att få veta hur mycket de kostar och lyckas på något mirakulöst sätt ljuga och säga att jag måste hämta ut pengar från bankomaten, tackar så hemskt mycket för deras hjälp och springer därifrån fortare än fortast.


Hong Kong del 1. Maten.

Jag har förvånat både mig själv och min omgivning på denna resan genom att smaka på allting som har serverats på restaurangerna. Det har varit spännande att testa helt nya saker men trots att det tar emot att tala illa om deras kulinariska traditioner så kan jag inte komma och påstå att det fanns så mycket gott. Eller jo, det fanns saker som är gott, men som har serverats på kinesiskt vis och därför inte riktigt fallit mig i smaken.


Vem har kommit på att huvudet på en kyckling/fisk/anka är den finaste delen på djuret? Ett fiskhuvud är inte särskilt vackert, snarare skitfult. Och visst är ankor jättesöta LEVANDE men tycker inte om att se dem i ögonen samtidigt som jag äter upp dem. Nej, trots att det säkert är jättedyr och fin mat så smakade jag faktiskt inte på ankan. Det gick helt enkelt inte.


När jag är utomlands brukar jag ta kyckling till mat. Det är bra för man vet exakt hur det smakar och exakt vad man får. Not in Kina. Istället för en fin liten kycklingfilé får man in en hel kyckling som är hackad i typ sju delar med ben, inälvor och vingar kvar. Huvudet har de förvisso huggit av, men lagt på fatet bredvid kroppen (yumi). Jag vill aldrig verka oartig så därför fick jag helt enkelt ta en bit kyckling, peta bort de läskiga inälvorna (inte helt lätt med pinnar kan jag säga) och sen satsa på att skölja ner det med min dricka om det inte smakade gott. Eller no wait, det serverades te till maten. Jag tycker inte att te är det minsta gott.


- What do you think, Fredrika? Do you like it?
- Hehhhe, well, it’s different.
- Yes, but did you like it?
- Mhm, it was great!!
- Well good! Here, take some more!
- Ehh nja…

Det här med att Kina alltid förknippas med ris är ingen överdrift alls. De äter ris i alla dess former. Kokt, ångat, stekt, you name it! Vi åt på en thai-restaurang en dag och fick givetvis ris till maten. Det gjorde inte så mycket för jag tycker att ris är gott (och det är alltid ett säkert kort om man inte skulle tycka om den övriga maten) men när vi hade ätit upp var jag ändå rätt sugen på efterrätt som ett litet avbrott. Vi fick in en jättevacker dessert som var som en vit boll med en rosa blomma till. Utav ren nyfikenhet frågade jag vad det var för något och believe it or not men även den jäkla efterrätten var gjord på ris.


        

På första bilden ser ni bland annat duvor. Det luktar inte så jättegott.
På den fjärde bilden ser ni akvarierna som var på en restaurang vi var på där man fick välja vilka fiskar/krabbor/musslor man ville äta.

 alla bilder är tagna av mig och emilia


ny designvad tycker ni?

Håller för övrigt på och fixar med massa bilder och text från Hong Kong som var tänkta att publiceras i helgen. Jag har dock haft roligare saker för mig så det kommer inom kort!

jetlag

Jag har jetlag. Många tycker att det är väldigt jobbigt, men jag gillar det. Igår somnade jag innan åtta och vaknade därför klockan fyra i morse. Jag förstår ju att detta blir en ohållbar rutin i längden men om jag hade fått välja så är det så här min dyngsrytm ska vara. Först och främst så gör jag ändå inget vettigt på kvällen (fast jag missade Desperate Housewives igår, det var lite synd) och jag ääälskar att vakna tidigt på morgonen för jag är väldigt effektiv då. Mellan fyra och halv fem låg jag och läste min nya tidning (okej, det kanske inte var jätteeffektivt men man måste ju ta det lugnt i livet också) och fram tills nu har jag gjort klart det sista på mitt tal som jag kanske ska hålla idag. Jag kan det utantill nu och är ganska nöjd med resultatet.

Eftersom jag börjar klockan 10 idag är det ingen direkt brådska men jag kanske ska ta och städa iordning på mitt rum lite. Klockan är 6:07:37. Gosh.


hemma igen

Klockan är snart åtta och jag tänker gå och lägga mig.
Jag hade kunnat somna för ett par timmar sen men har tvingat mig själv (läs: mamma har tvingat mig) att vara uppe tills nu.

Och just det, jag satt klockan fem imorse på Istanbuls flygplats och började om på mitt informerande tal. Jag är jättenöjd så jag hoppas att jag vaknar jättetidigt imorgon så att jag kan skriva lite till. Jag tror att jag jobbar bäst tidigt på morgonen.

Bilder från resan kommer till helgen.

RSS 2.0