everything is served with chips

Vilken trevlig påskhelg det har varit. Min värdfamilj var borta större delen av både lördagen och söndagen så det var lugnt och skönt här. Jag har träffat mina kompisar och fikat, tittat på film, dansat och så vidare och så vidare. I måndags på förmiddagen hade vi easter egg hunt här innan Janine tog barnen och åkte till mormor och morfar. Mina påskägg blev en succé! Jag fick också leta efter godis. Till mig hade de köpt Haribo-godis eftersom de vet att jag inte tycker så mycket om choklad, gulligt!

Janine och barnen kommer tillbaka imorgon kväll men jag är inte ledig för det utan jag passar Elliot istället. Igår och idag ska han hämtas vid halv fyra efter att ha varit på någon sportaktivitet som skolan har anordnat. Jag lagar middag och ser efter honom tills hans mamma kommer hem vid sex-tiden. Inte så jobbigt. Imorgon ska jag dock se efter honom hela dagen, från halv nio till sex. Jag hoppas att det kommer gå bra, om inte så kommer det vara skönt när det är klart!

En del av att se efter honom är som sagt att ge honom middag. Elliots mamma hade skrivit en lång lapp till mig som förklarade hur ugnen och spisen och allting fungerade och jag skrattade för mig själv när jag såg vad det var jag skulle laga till honom.

Först när vi kom hem fick han ett snack. Bread sticks doppade i Philadelphia-ost med chokladsmak.


Och till middag? Pizza with chips and baked beans in tomato sauce.

Haha ja, de är roliga. 

Det äts pommes frites (förvirrande att de kallar det för "chips", eller hur?) till allt. Beställer du lasagne så serveras det med pommes. Beställer du chili con carne med ris så finns det risk att det serveras med pommes. Det skulle inte förvåna mig om det finns ställen som serverar Ceasarsallad med pommes frites. I söndags åt jag och Amanda lunch på en pub och paret bredvid oss beställde in två stekta ägg med skinka och pommes frites. Sedan hällde de salt och vinäger på allting också. Euäk. Alla frukostmenyer består av rostat bröd, stekt/scrambeled ägg, bönor i tomatsås, hash browns, grillad tomat och pommes frites.

Don't get me wrong, jag älskar pommes frites. Har de friterats/varit i ugnen tillräckligt länge för att bli sådär krispiga så är det ju hur gott som helst. På många ställen här så är det som att de inte har blivit helt klara utan de är som ett fryst pommes frites (hur säger man det i singular!?) blir när det har tinat. Helt blött och slabbigt. De är också ofta väldigt tjocka, så att de är alldeles mjöliga inuti. Dessutom, believe it or not, så är engelsmännen väldigt rädda för salt, så många äter sina pommes utan vilket jag tycker är helt meningslöst. Jag säger inte att vi i Sverige tycker att det är bra med salt, men det känns som att vi har insett att lite salt och kryddor kan göra rätt stor skillnad i matlagningen. Här har de inte riktigt kommit dit ännu. De är också helt tvärt emot oss när det kommer till socker. Det som anses vara ett gift i Sverige är ingen stor grej alls här. Vill barnen ha efterätt efter varje måltid så är det inga problem. Oftast är det ett par kakor eller några godisbitar. Oavsett vilken dag i veckan det är. Det är också ovanligt att man äter två lagade mål mat om dagen. Lunchen eller middagen består oftast av rostat bröd med bönor till, vilket har lett till den sjuka snack-kulturen som är här. Allting finns att köpa portionsförpackat. Små chipspåsar som många äter till lunch säljs exempelvis i 30-pack i mataffären. I stort sett alla affärer, oavsett om de säljer böcker, skor, skönhetsprodukter eller elektronik har en lunch-on-the-go-kyldisk vid kassorna där det säljs färdiga smörgåsar (trekantiga, of course), portionsförpackningar med chips, kitkat, läsk till förbannelse.... Ja, ni fattar.

Oj. Det var inte meningen att detta skulle bli ett långt matinlägg, det skenade iväg lite där. Jag får skriva mer om det en annan gång. Nu ska jag göra iordning mig för att gå och hämta Elliot!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0